Viteza de servire este și continuă să fie unul dintre principalele puncte de discuție din fiecare meci de tenis. Recordul de viteză la serviciu a fost stabilit în 2012 de jucătorul australian Sam Groth, iar la momentul de față jucători precum Rafael Nadal, Novak Djokovic sau Roger Federer sunt foarte aproape de stabilirea de noi recorduri. Care sunt jucătorii cu cele mai puternice servicii și care au fost recordurile de-a lungul timpului? Vom vedea în cele ce urmează!
Interesul față de rapiditatea cu care mingea este servită a existat încă de la începutul anilor 1920, când serviciul lui Bill Tilden a fost cronometrat la 163,3 mile pe oră. Tilden a folosit viteza ca armă pentru a-i domina pe ceilalți jucători din perioada sa. În timp ce un serviciu puternic astăzi nu garantează succesul într-un turneu, jucători precum Pancho Gonzalez, Stan Smith, Roscoe Tanner, Pete Sampras, Andy Roddick și surorile Williams și-au folosit viteza de servire de trei cifre pentru a se poziționa în fața adversarilor și pentru a câștiga titluri Grand Slam. Găsești la Betfair pareri despre majoritatea meciurilor de tenis și ai șansa de a plasa pariuri online.
Chiar dacă nu există un raport oficial al celor mai puternice servicii de-a lungul timpului, un punct de cotitură a fost reprezentat de introducerea rachetelor supradimensionate realizate din grafit, în anii 1980. Viteza de servire a crescut semnificativ, iar ochiul uman aproape că nu mai reușea să țină pasul cu mingea.
Această evoluția a adus cu sine si introducerea faimoaselor fascicule infraroșii ale ciclopului și, mai târziu, a sistemul Hawk-Eye, pentru a ajuta arbitrii de linie să apeleze arbitreze cât mai exact.
Totuși, tehnologia de evaluare a liniilor asistate nu a fost singura noutate introdusă. La Campionatul Internațional al Jucătorilor de la Miami în sezonul 1989, viteza serviciilor a fost măsurată cu un pistol radar, care au înlocuit cronometrul balistic folosit anterior.
Care este cel mai rapid serviciu de tenis înregistrat vreodată?
Cel mai rapid serviciu de tenis masculin înregistrat până la acest moment este de 263,4 km/h, atribuit lui Sam Groth din Australia. Mai exact, pe 9 mai 2012, la un eveniment Challenger din Busan, Coreea de Sud, Sam Groth a lovit cel mai rapid serviciu din lume înregistrat vreodată. Cu toate acestea, Groth a pierdut meciul cu 4-6, 3-6 în fața jucătorului Uladzimir Ignatik din Belarus.
Alte recorduri:
La nivelul ATP, John Isner deține recordul oficial pentru cel mai rapid serviciu cu 253 km/h.
Cel mai rapid serviciu de tenis feminin înregistrat este de 220 km/h în 2018 și aparține jucătoarei Georgina Garcia Pérez din Spania.
În ceea ce privește turneele de Grand Slam, la Wimbledon, în anul 2010, jucătorul american Taylor Dent s-a remarcat printr-un serviciu de 238,2 km/h. Andy Roddick ocupă a doua poziție în clasament cu o servă de 235 km/h în anul 2004, iar în 2017 Milos Raonic a efectuat al treilea cel mai rapid serviciu cu 233,3 km/h.
Sunt acestea cele mai rapide servicii înregistrate vreodată?
Da și nu. Serviciul lui Groth a avut loc la evenimentul Challenger, iar ATP nu recunoaște în mod oficial înregistrările de viteză ale serviciului din cauza lipsei de uniformitate, disponibilitate și calibrare a dispozitivelor de măsurare. Cu toate acestea, viteza de servire de 263 km/h a lui Groth în Busan a fost măsurată folosind echipamente aprobate de ATP, iar alte date colectate au apărut într-un interval normal.
Ce viteze de servire au cei mai buni jucători din lume?
În mod firesc, jucătorii cu cele mai înalte poziții din clasamentul mondial au și cele mai bune servicii. Însă cel mai adesea jucătorii se bazează pe plasarea mingii și nu pe viteza brută a acesteia. Haideți să aruncăm o privire asupra celor mai buni jucători de tenis de la momentul actual.
Novak Djokovic
Djokovic se remarcă printr-un serviciu mult îmbunătățit în ultimele sezoane, iar sub tutela lui Becker, a transformat o slăbiciune într-un punct forte.
Sârbul a renunțat la mișcarea de bowling yippy în favoarea uneia dintre cele mai curate tehnici și, deși nu stabilește recorduri de viteză, ritmul și precizia lui sunt un atuu de care se folosește tot mai des. Viteza medie de servire a lui Djokovic este de 184 km/h.
Rafael Nadal
Dintre toate atributele lui Nadal, serviciul său este probabil cel mai puțin impresionant în ceea ce privește tehnica, rotirea, variația și viteza, dar atunci când funcționează, acesta îi oferă puncte importante.
Deși nu este cel mai rapid, s-a observat totuși o îmbunătățire a serviciului său, în special la US Openul din 2010, unde a reușit cel mai rapid serviciu din cariera sa, de 217 km/h.
Dominic Thiem
Serviciul lui Thiem a suferit mai multe schimbări de-a lungul anilor, modificându-și mișcarea între un stil fluid lung și un stil Monfils sau Roddick, apoi înapoi la o mișcare fluidă completă. Media serviciilor sale este în jurul vitezei de 182 km/h, iar cel mai rapid serviciu a fost de 232 km/h.
Roger Federer
Fără îndoială jucătorul cu cele mai bune servicii din toate timpurile, Roger Federer este capabil să lovească mingea cu viteze cuprinse între 187 km/h și 230 km/h.
Mai degrabă decât viteza brută, Federer se bazează pe varietate și afirmă că rareori servește cu o viteză de 100%. Asta deoarece serviciul la viteză mare pune o presiune semnificativă pe corp, ceea ce, cu o istorie de probleme de spate, elvețianul vrea să evite cu orice preț. Cel mai rapid serviciu din cariere lui Roger Federer este de 230 km/h.